Waarom hebben honden last van warm weer?

Waarom hebben honden last van warm weer?

0 reactie minuten lezen

Waarom heeft een hond snel last van warm weer

Een hond heeft last van de warmte omdat hij zijn warmte alleen kwijt kan via de voetzolen en door te hijgen. Als de lichaamstemperatuur van een hond te veel stijgt, kan hij/zij oververhit raken en ernstige gezondheidsproblemen krijgen zoals ademnood, trillen epileptische aanvallen, coma of zelfs dood gaan.

Hoe snel heeft een hond last van de warmte?

Hoe snel een hond last heeft van warmte, is afhankelijk van verschillende factoren zoals het ras, de leeftijd van de hond, het gewicht, de vacht en de conditie van de hond. Sommige honden hebben meer risico om oververhit te raken, zoals oude honden, honden met zeer korte neuzen of honden met overgewicht. Let dus goed op jouw hond en stel hem niet te veel bloot aan de zon of laat hem/haar niet teveel bewegen bij warm weer.

Hoe kan je jouw hond helpen afkoelen?

Je kan je hond helpen om of te koelen door hem/haar schaduw, vers water en verkoelende producten te bieden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een koelmat of koel bandana’s. Je kan jouw hond ook laten zwemmen als hij/zij dit leuk vindt, let er wel op dat het water schoon en veilig is. Er zijn zelfs cool vesten voor honden beschikbaar. Dit zorgt er voor dat jou hond heerlijk lang cool blijft.

Ga je een langer stuk wandelen met jouw hond, neem dan extra water mee in een honden waterfles. Water helpt jouw hond onderweg afkoelen.

Laat je hond nooit alleen achter in de auto, ook niet voor heel even en met het raam open of in de schaduw. In de auto kan de temperatuur heel snel oplopen!

Wat moet je doen als je hond oververhit is?

In dit geval moet je jouw hond zo snel mogelijk naar een koele plek brengen en hem/haar afkoelen met lauw water. Geef je hond kleine slokjes water te drinken en bel een dierenarts voor advies.

Welke hondenrassen kunnen goed tegen warmte?

Het ene hondenras kan beter tegen warmte dan anderen. Dit hangt af van hun vacht, lichaamsbouw, oorsprong en activiteit.
Voorbeelden van hondenrassen die goed tegen warmte kunnen zijn:

 • Dalmatier
  De Dalmatier komt oorspronkelijk uit Kroatië en heeft een dunne vacht met zwarte of bruine vlekken. Dalmatiërs zie je vaak als brandweerhonden en zij kunnen goed tegen de hitte.
 • Duitse kortharige Wijzer
  Deze kortharige jachthonden komen oorspronkelijk uit Duitsland. Dit ras heeft een korte, gladde vacht die weinig verzorging nodig heeft. Duitse kortharige wijzers zijn jachthonden die veel energie hebben en goed kunnen rennen in warm weer.
 • Bordercollie
  Een herdershondenras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. De Bordercollie heeft een dikke, dubbele vacht die hem beschermt tegen zowel kou als warmte. Bordercollies zijn herdershonden die heel intelligent en actief zijn en graag werken in elk klimaat.
 • Vizsla
  Een ras afkomstig uit Hongarije. Een Vizsla heeft een korte, gladde vacht die roodbruin van kleur is. Vizsla's zijn jachthonden die veel uithoudingsvermogen hebben en goed kunnen zwemmen in warm weer.
 • Pharaoh Hound
  De Pharaoh Hound komt oorspronkelijk uit Malta en heeft een korte, gladde vacht die zandkleurig of roodbruin van kleur is. De Pharaoh Hound is een windhond, snel en atletisch en goed aangepast aan de hitte van de woestijn.
 • Golden Retriever
  Het in Nederland veel voorkomende hondenras, oorspronkelijk uit Schotland. De Golden Retriever heeft een lange, dikke vacht die goudgeel van kleur is. Golden Retrievers zijn jachthonden, vriendelijk en loyaal en ze spelen graag in het water om af te koelen in warm weer.
 • Australische veedrijvershond
  Een oorspronkelijk uit Australië afkomstig ras met een korte, dubbele vacht die blauw of rood gespikkeld is. Australische veedrijvershonden zijn herdershonden die sterk en gespierd zijn. De Australische veedrijvershond kan goed werken in de hete zon.
 • Basenji
  De Basenji is een ras dat oorspronkelijk uit Afrika komt. De Basenji heeft een korte, gladde vacht die roodbruin, zwart of gestroomd van kleur is. Basenji's zijn jachthonden die niet blaffen maar jodelen en goed bestand zijn tegen de hitte van de tropen.
 • Italiaanse Windhond
  De naam zegt het al; dit ras komt oorspronkelijk uit Italië. Deze windhonden hebben een zeer korte, gladde vacht die grijs, zwart of bruin van kleur is. Italiaanse windhonden zijn windhonden die klein en slank zijn en graag zonnebaden in warm weer

Dit zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden van hondenrassen die goed tegen warmte kunnen. Je moet echter altijd rekening houden met de individuele behoeften en voorkeuren van jouw hond.

Welke honden (rassen) kunnen helemaal niet goed tegen warmte?

Sommige hondenrassen kunnen juist helemaal niet goed tegen warmte. Bijvoorbeeld honden met zeer korte neuzen (bijv. mopshonden of bulldogs) maar ook honden met lange of dikke vachten (bijv. husky’s of newfoundlanders). Ook honden met overwicht of gezondheidsproblemen kunnen veelal niet goed tegen warmte. Je moet dan ook altijd goed op jouw hond letten als het buiten warm is. Biedt jouw hond voldoende schaduw, water en verkoeling.

Rest ons niets anders dan iedereen een heerlijke zomer te wensen!

Groet,

Marie-José & Koos

 

 

Bronvermelding:

Dierenverblijf.com, houdenvanhonden.nl, aniekwendt.nl, nl.point.pet en snuffelbox.nl

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Waarom hebben honden last van warm weer?"Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Hipdogs | De hondenboetiek van Nederland en België
Categorieën
NIEUWHONDENKLEDINGHOND UITLATEN?HONDENMANDENHONDEN TASSENVEILIG IN DE AUTOACCESSOIRESHONDEN VERZORGINGUITVERKOOPCADEAU TIPS SaleMerkenOver onsBLOGKlantenserviceMijn account