Heeft jouw hond een hondenjas nodig?

Heeft jouw hond een hondenjas nodig?

0 reactie minuten lezen

Wanneer is een hondenjas nodig

In de Nederlandse weersomstandigheden hebben de meeste honden via hun vacht voldoende bescherming tegen de kou, helemaal nu de winters steeds milder worden. Er zijn echter wel uitzonderingen waarbij een hondenjas wel een aanrader is. Het gebruik van hondenjasjes is in de volgende gevallen zeker aan te raden:

 • Sommige rassen hebben een erg korte vacht of maar weinig onder vachtwaardoor zij het sneller koud hebben (bijv. Spaanse windhonden, Chihuahua, kort harige teckel, Dalmatiërs en de Jack Russel Terriër).
 • Honden die uit een warm land naar Nederland komen bijv. middels adoptie vanuit Curaçao, Spanje of Griekenland. Hun vacht heeft nog geen tijd gehad om zich aan te passen aan het klimaat van hun nieuwe leefomgeving.
 • Een pup heeft nog een andere vacht dat een volwassen versie van dit ras. Ook deze vacht is minder aangepast aan koud en regenachtig weer.
 • De vacht van oude en/of zieke honden is vaak van mindere kwaliteit. Hierdoor zijn zij meer vatbaar voor kou.
 • Een hond die net geknipt of geplukt is kan het best koud hebben. De vacht heeft ook hier nog geen tijd gehad om zich aan te passen aan de temperatuur.
 • Ook de vacht van honden met een huidprobleem kan van een slechte kwaliteit zijn waardoor zij het sneller koud hebben.
 • Reis jij met jouw hond naar de wintersport en is jouw hond tijdens de reis lang buiten, dan is een warme jas ook aan te raden.

Heeft een grote hond een jas nodig?

De afmeting van jouw hond is niet bepalend of een hondenjas al dan niet noodzakelijk is. Met name de gezondheidstoestand, het vachttype en de situatie die maken of een jas nodig is voor jouw hond.

Gezondheidstoestand en vachttype spreken waarschijnlijk voor zich. Denk bij de situatie aan bijvoorbeeld wintersport of trainingen waarbij jouw hond lange tijd stil moet staan/zitten of wanneer jouw hond gezwommen heeft en nog een tijd buiten is. Net geknipt of geplukt, dan kan jouw hond het ook best koud hebben.

Neem Bodhi (een Tibetaanse Terrier), hij had zoveel klitten en knopen in zijn warme vacht dat hij geknipt moest worden. Helaas was het winter en Bodhi had het koud. Zo koud, dat hij niet meer mee naar buiten wilde, zelfs in huis had Bodhi het koud en voelde hij zich oncomfortabel. 

Het vrouwtje van Bodhi heeft een heerlijk warm vest voor hem gekocht waardoor Bodhi het weer lekker warm heeft en hij weer geniet van naar buiten gaan.  

 

Heeft een klein hondje een jasje nodig?

Zelfs bij een kleine hond is de afmeting niet bepalend. Kleine hondjes met een dun vachtje zoals bijv. een chihuahua of een teckeltje dat met zijn/haar buikje laag bij de grond loopt kan het best koud hebben als het vriest. Koude wind heeft ook zijn invloeden op een klein hondje.

Heeft mijn hond een regenjas nodig?

In principe biedt de vacht van jouw hond voldoende bescherming tegen regen. Daarmee is een honden regenjas in de meeste gevallen ook niet nodig. Heeft jou hond een vachtprobleem of een hele dunne vacht dan kan een hondenregenjas heel fijn zijn. Het is wel zo dat een hondenjas bescherming kan bieden tegen vuil en nattigheid. Heb jij geen zin of tijd om jouw hond na een wandeling in de regen te wassen of uitgebreid te drogen, dan kan een hondenregenjas zeker uitkomst bieden.

Sommige honden hebben een hekel aan lopen in de regen. Voor deze gevallen is een hondenregenjas een uitkomst. Lekker mee naar buiten, zelfs als het regent.

Hondenjas aantrekken, ook al is het niet nodig?

Wat ons betreft mag je natuurlijk jouw hond een jasje aantrekken, ook al is het niet meteen noodzakelijk. Zolang jouw hond hier geen problemen mee heeft en door de kleding niet gestrest of oververhit raakt.

Zo doen wij het

Onze Doortje is een chihuahua met een dun vachtje, zij heeft het snel koud en heeft dan ook regelmatig een jas (of een shirt) aan. Doortje vindt dit zelf ook fijn. Als wij een jasje voor haar pakken, laat zij zich hier graag in hijsen. Onze Puck daarentegen heeft een enorme vacht en moet ook zeker twee keer per jaar geplukt worden om het haar een beetje in het gareel te houden.

Puck is een chihuahua kruising, heeft zeker geen jas nodig en een shirtje ook niet. Maar als Doortje een jasje aan krijgt, wil Puck ook. Zij krijgt dan een dun shirtje aan zodat zij niet te warm wordt. Als Puck net geplukt is, krijgt zij ook een jasje aan, want dan heeft zij het de eerste weken best koud.

Het belangrijkste is je een hondje goed in de gaten houdt als je hem/haar kleding aantrekt. Vindt ze het niet vervelend, irriteert de kleding nietals het hondje beweegt maar vooral wordt het niet te warm voor jouw hond. Als jouw hondje goed op een jasje of andere kleding reageert, dan is er niets mis mee.

Welke hond heeft een hondenjas nodig? 

De meeste hondenrassen hebben geen hondenjas nodig, uitzondering op deze regel zijn vooral:

 • Kortharige teckel
 • Boxer
 • (Spaanse) Windhonden
 • Franse Bulldog
 • Chihuahua
 • Duitse Dog
 • Dalmatiër
 • Dobermann
 • Maltezer
 • Yorkshire Terriër
 • Naakthonden
 • Pups

 

Staat jouw hond niet in dit rijtje, dan mag jij natuurlijk jouw hond nog steeds een jas aantrekken. Jij kan zelf het beste inschatten of jouw hond het al dan niet koud heeft. Maar ook als jij het mooi vindt om je hond een jas aan te trekken (of welke andere kleding ook) is dit geen probleem. Zolang jouw hond hier geen last van heeft en jij goed in de gaten houdt of hij/zij niet te warm wordt.

Conclusie

Trek jou hond vooral lekker een hondenjas aan als jij dit mooi of belangrijk vindt. Jij bent het baasje en voor jou staat het belang van jouw lieveling natuurlijk voorop. Kleed jouw hond niet te warm aan zodat hij/zij zich prettig blijft voelen. Jij vangt als baasje de signalen van jouw hond prima op. Je kent jou eigen hond het best. 

Geniet samen van heerlijke wandelingen al dan niet met jouw hond in een heerlijk warme jas.

Lieve groetjes en een dikke poot,

Marie-José, Doortje en Puck

 

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Heeft jouw hond een hondenjas nodig?"Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Hipdogs | De hondenboetiek van Nederland en België
Categorieën
NIEUWHONDENKLEDINGHOND UITLATEN?HONDENMANDENHONDEN TASSENVEILIG IN DE AUTOACCESSOIRESHONDEN VERZORGINGUITVERKOOPCADEAU TIPS SaleMerkenOver onsBLOGKlantenserviceMijn account