Je pup of hond zindelijk maken

Je pup of hond zindelijk maken

0 reactie minuten lezen

Je hond zindelijk maken

Waarom is zindelijkheidstraining belangrijk?

Wanneer je overweegt om een nieuwe hond in huis te nemen, is een van de eerste dingen waar je aan moet denken het zindelijk maken van je nieuwe huisgenoot. Zindelijkheidstraining is cruciaal voor een gelukkige en harmonieuze relatie met je hond. Het helpt niet alleen bij het voorkomen van ongewenste ongelukjes in huis, maar het biedt ook structuur en vertrouwen voor zowel jou als je viervoeter.

Het belangrijkste doel van zindelijkheidstraining is om je hond te leren waar hij zijn behoeften moet doen, namelijk buiten en niet binnen in huis. Dit kan even tijd en geduld vergen maar deze tijdsinvestering zal zich zeker terugbetalen op lange termijn.

Allereerst biedt een goed zindelijke hond veel gemak. Niets is vervelender dan constant bezig te moeten zijn met schoonmaken na een hoopje of plasje in huis. Door je hond te trainen om buiten zijn behoefte te doen, wordt dit probleem drastisch verminderd en kun jij genieten van een schone leefomgeving.

Daarnaast draagt zindelijkheidstraining bij aan de gezondheid en hygiëne van jouw hond. Bacteriën kunnen zich snel verspreiden via urine en ontlasting, waardoor er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan voor zowel mens als dier. Door ervoor te zorgen dat je hond zijn behoefte buiten doet, minimaliseer je dit risico aanzienlijk en houd je zowel het huis als je viervoeter gezond.

Bovendien is zindelijkheidstraining een belangrijke stap in het opbouwen van een sterke band met je hond. Het laat zien dat jij de leider bent en dat hij kan vertrouwen op jouw begeleiding en richtlijnen. Dit schept een gevoel van veiligheid voor jouw hond, wat essentieel is voor zijn welzijn.

Heel belangrijk is dat je beseft dat zindelijkheidstraining geen kwestie is van straffen of belonen. Het gaat om het begrijpen van de natuurlijke behoeften van je hond en hem begeleiden naar de juiste plek om deze behoeften te vervullen. Met geduld, positieve versterking en consistentie kun je jouw hond succesvol zindelijk maken.

De basisprincipes van zindelijkheidstraining

Nu je het belang van zindelijkheidstraining begrijpt, is het tijd om te leren welke basisprincipes je moet volgen om je hond succesvol zindelijk te maken. Het vergt wat tijd, toewijding en geduld maar met consistentie en de juiste aanpak kun je het gewenste resultaat behalen.

 1. Creëer een aangewezen toiletgebied
  Het eerste wat je moet doen, is een specifieke plek in de tuin of buitenruimte aanwijzen als toiletgebied voor je hond. Neem hem regelmatig naar deze plek wanneer hij naar buiten moet om zijn behoeften te doen.
  Dit helpt hem te begrijpen waar hij zijn behoefte mag doen en vermindert de kans op ongelukjes binnenshuis.
 2. Observeren van signalen
  Leer de signalen van je hond herkennen wanneer hij moet plassen of poepen. Deze signalen kunnen variëren, maar vaak zie je dat een hond rondsnuffelt, draait of onrustig wordt voordat hij zijn behoefte doet.
  Wanneer je deze signalen opmerkt, neem hem dan direct mee naar het aangewezen toiletgebied.
 3. Beloon gewenst gedrag
  Zodra je hond zijn behoefte buiten heeft gedaan, beloon hem dan direct met lof en traktaties. Positieve bekrachtiging werkt beter dan straf bij zindelijkheidstraining omdat het gewenst gedrag beloont en motiveert om dit gedrag te herhalen.
 4. Wees geduldig en consistent
  Zindelijk worden kost tijd, vooral voor jonge puppy's. Blijf geduldig en geef je hond de tijd om te leren en er vertrouwd mee te raken. Wees consistent in je aanpak door hem regelmatig naar buiten te brengen en dezelfde commando's te gebruiken, zoals "plas" of "poep".
 5. Reinig ongelukjes grondig
  Ondanks je inzet kan het gebeuren dat je hond toch een ongelukje binnen heeft. Het is belangrijk om deze plek grondig schoon te maken omdat de geur anders aantrekkelijk kan blijven voor je hond om daar weer zijn behoefte te doen.
 6. Gebruik een zindelijkheidsroutine
  Een routine helpt je hond begrijpen wanneer het tijd is om naar buiten te gaan. Stel een vaste planning op voor maaltijden, waterpauzes, speeltijd en plaspauzes. Door dit patroon vast te houden, kun je voorspelbaarheid bieden aan je hond en het zindelijkheidsproces vergemakkelijken.
  Onthoud dat elke hond uniek is en zijn eigen tempo heeft bij het zindelijk worden. Schrik niet als er af en toe nog eens een ongelukje binnenshuis gebeurt. Blijf positief, beloon gewenst gedrag en wees consistent in je aanpak, dan zal jouw harige vriendje snel leren wat er van hem/haar wordt verwacht.

Het creëren van een routine

Nu de basisprincipes van het zindelijk maken duidelijk zijn, is het tijd om een routine te creëren. Een regelmatige en consistente structuur zal je hond helpen om sneller en gemakkelijker zindelijk te worden. 

Hierbij een aantal tips over hoe je een effectieve routine kunt opstellen.

 1. Maaltijden
  Plan vaste tijden voor de maaltijden van je hond. Dit helpt zijn spijsvertering te reguleren en voorspelbaarheid te bieden met betrekking tot de timing van zijn behoeften. Geef hem zijn eten op dezelfde plek en laat hem na de maaltijd even rustig blijven zitten voordat je hem naar buiten brengt.
 2. Waterpauzes
  Net als bij maaltijden is het belangrijk om vaste momenten te hebben waarop je hond water krijgt. Vermijd echter overmatig veel water direct voor bedtijd, om ongelukjes 's nachts te voorkomen. Neem jouw hond ongeveer 15 tot 30 minuten nadat hij gedronken heeft mee naar buiten zodat hij/zij kan plassen.
 3. Speeltijd
  Speel momenten moeten ook in de routine worden opgenomen maar let op dat langdurig spelen kan leiden tot ongelukjes omdat je hond misschien vergeet dat hij naar het "toilet" moet gaan.
  Beperk speelsessies tot korte periodes en neem na afloop altijd even een pauze voor een toiletbezoek.
 4. Plaspauzes
  Naast het bezoeken van het toilet na maaltijden en waterpauzes, is het belangrijk om ook regelmatige plaspauzes in te lassen. Neem je hond minstens elke 2 tot 3 uur mee naar buiten, vooral als hij nog een puppy is. Na verloop van tijd kun je de intervallen geleidelijk vergroten. Direct mee naar buiten als de hond wakker wordt is een goede start.
 5. Belonen en bekrachtigen
  Vergeet niet om je hond te belonen en lof te geven wanneer hij zijn behoefte buiten doet tijdens de routine momenten. Gebruik positieve versterkingstechnieken, zoals traktaties en lovende woorden, om gewenst gedrag te bevorderen en aan te moedigen.
 6. Geduld en consistentie
  Zindelijkheidstraining kost tijd en kan gepaard gaan met tegenslagen. Blijf geduldig en consistent in het volgen van je routine, zelfs als er af en toe ongelukjes gebeuren. Ben kalm en consequent in je aanpak om je hond succesvol zindelijk te maken.
Door een routine op te stellen voor maaltijden, waterpauzes, speeltijd en plaspauzes kun je structuur bieden aan zowel jijzelf als je nieuwe harige vriend. Een consistente routine zal helpen bij het creëren van goede gewoontes bij je hond op het gebied van zindelijkheidstraining.

Heel veel succes!

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Je pup of hond zindelijk maken"Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Hipdogs | De hondenboetiek van Nederland en België
Categorieën
NIEUWHONDENKLEDINGHOND UITLATEN?HONDENMANDENHONDEN TASSENVEILIG IN DE AUTOACCESSOIRESHONDEN VERZORGINGUITVERKOOPCADEAU TIPS SaleMerkenOver onsBLOGKlantenserviceMijn account