Hoe neem je een hond veilig mee in de auto?

Hoe neem je een hond veilig mee in de auto?

0 reactie minuten lezen

Wat zegt de wet over het vervoeren van een hond in de auto?

In Nederland is er geen specifieke wetgeving om een hond te vervoeren in de auto, zolang het maar niet zorgt voor gevaarlijke situaties of verkeershinder. Ook in Frankrijk en België bestaat hier geen wet- en regelgeving voor. In Duitsland is het wél verplicht om je hond goed vast te zetten in de auto

Ga jij met je hond naar het buitenland? Check voor je reis begint wat de regels zijn voor het vervoeren van je hond in het buitenland. Denk hierbij ook aan de landen waar je doorheen reist om tot je eindbestemming te komen. 

Mag je jouw hond los meenemen in de auto?

Zoals hierboven vermeld is er geen specifieke wetgeving die dit verbied, de vraag is echter of het veilig is voor jouw hond. Het gevaar van het los in de auto vervoeren van een huisdier is behoorlijk groot. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren tijdens een aanrijding. Jouw hond kan in het geval van een aanrijding met een kracht van 50 km/u door jouw auto vliegen en eindigen tegen bijvoorbeeld jouw voorruit. Voor menige hond zal dit een fatale klap zijn. Je moet er niet aan denken.

Hoe neem je jouw hond veilig mee in de auto?

Voor het veilig vervoeren van je hond zijn verschillende mogelijkheden en deze zijn o.a. afhankelijk van de grote van jouw hond.

Een hond vervoer je het beste met behulp van een speciaal honden tuig of in een transport box. Grotere auto's hebben vaak de mogelijkheid om een speciaal hondenrek of een hondennet te plaatsen tussen het bagagecompartiment en het zitgedeelte. Bij veel kleinere auto’s heb je deze optie niet. In dit geval biedt een hondenstoeltje, in het geval van kleine honden of bij grotere honden een speciale hondengordel uitkomst.

 

Honden autostoeltje

Een klein hondje vervoer je makkelijk in een speciaal honden auto stoeltje. Deze is bevestigd aan de autostoel middels de driepuntsgordel. In het stoeltje zelf zit je hondje vast aan 1 of 2 veiligheidskoordjes die aan het stoeltje vast zitten. Gebruik altijd een tuigje of harnasje in combinatie met een honden autostoeltje.

Honden veiligheidsriem

Er bestaan verschillende mogelijkheden om je hond vast te zetten op de achterbank. Er is een koppelstuk om met de sluiting van de driepuntsgordel te gebruiken, hieraan kan je je hond met zijn/haar riem vastzetten. Daarnaast is er een veiligheidsgordel om je hond aan vast te zetten. Dit werkt prima in geval van een middelgrote of grote hond.

Honden reisbench

Een reisbench is gemaakt van stof, in geval van stevig remmen vangt dit materiaal jouw hondje op. In de bench heeft jouw hond alle ruimte om te bewegen of bijv. languit te liggen. Verzeker je er van dat de bench stevig staat en niet om kan vallen tijdens stevig remmen.

 

 

Is jouw hond wagenziek?

Niet alleen mensen hebben last van wagenziekte maar ook je hond kan hier last van hebben. Ongeveer 20% van alle honden heeft last van wagenziekte. Symptomen van wagenziekte zijn hijgen, smakken, kwijlen, kokhalzen of braken, rusteloosheid, trillen en opgewondenheid. Gelukkig kan jouw hond over de wagenziekte heen groeien naarmate hij/zij ouder wordt.

Er is een aantal tips die mogelijk helpen tegen de wagenziekte van jouw hond:

  • Het is belangrijk dat jouw hond went aan de auto en het autorijden, leer hem/haar dat het leuk is. Een snoepje kan hierbij helpen
  • Net als bij mensen is het belangrijk dat je hond tijdens het rijden uit het raam kan kijken en rechtop kan zitten.
  • Voldoende frisse lucht kan, net als bij mensen, ook helpen.
  • Houdt jouw hond ondanks alles nog steeds last van wagenziekte, informeer dan bij jouw dierenarts naar medicijnen. 

Leer je hondje van pup af aan dat hij vast moet in de auto en blijf consequent!

Autorijden met jouw hond moet leuk zijn en prettig blijven. Succes en op naar mooie bestemmingen.

Groet,

Marie-José

 

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Hoe neem je een hond veilig mee in de auto?"Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Hipdogs | De hondenboetiek van Nederland en België
Categorieën
NIEUWHONDENKLEDINGHOND UITLATEN?HONDENMANDENHONDEN TASSENVEILIG IN DE AUTOACCESSOIRESHONDEN VERZORGINGUITVERKOOPCADEAU TIPS SaleMerkenOver onsBLOGKlantenserviceMijn account